رویکردی میان‏ رشته‏ای به ثمرات و دستاوردهای انقلاب مشروطیت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

انقلاب مشروطیت (1285) اولین انقلاب قرن بیستم و طلیعه انقلابات این قرن محسوب می‏گردد. هدف این پژوهش بررسی دستاوردهای این انقلاب از منظر مطالعات میان‏رشته‏ای و ارتباط آن با کتب درسی متوسطه اول و دوم است.
در علوم انسانی از مهم‏ترین عرصه‏های پرداختن به حوزه مطالعات میان‏رشته‏ای در کتب درسی، می‏توان به مبحث «انقلاب مشروطه» در کتب (مطالعات اجتماعی پایه نهم، تاریخ ایران و جهان معاصر3 ، تاریخ معاصر ایران، جریان‏شناسی اندیشه معاصر در ایران و...) اشاره کرد. مسئله‏مندی پژوهش حاضر این است که دستاوردهای چندبعدی (سیاسی، فرهنگی - اجتماعی، اقتصادی) و متکثرِ انقلاب مشروطه را بررسی کند. به تعبیر دیگر مسئله اصلی و «پرسش کانونی» پژوهش حاضر این است که با عطف به پرهیز از نگاه تک‏بعدی، مهم‏ترین دستاوردهای انقلاب مشروطه کدامند؟ دبیران مطالعات اجتماعی، دبیران تاریخ و علوم اجتماعی، دانشجویان رشته‏های علوم اجتماعی، تاریخ، علوم سیاسی و.... می‏توانند مخاطبان بالقوه این نوشتار پژوهشی باشند.
پژوهش حاضر از نظر هدف در دسته تحقیقات کاربردی، از نظر روش گردآوردی داده‏ها در دسته تحقیقات اسنادی- کتابخانه‏ای، از نظر ماهیت پژوهش در دسته تحقیقات تاریخی (توصیفی - تحلیلی) قرار می‏گیرد.
انقلاب مشروطه، دستاوردهای فراوانی داشته که در صورت‌بندی این نوشتار این دستاوردها در حوزه‏های سیاسی(تبدیل سلطنت مطلقه فردی به سلطنت مشروطه، تدوین قانون اساسی، تشکیل مجلس شورا و هیئت وزیران)، اجتماعی(تشکیل احزاب و نهادهای مدنی، حضور زنان در عرصه اجتماع، تقویت وگسترش احساسات ملی، دگرگونی نظام ارزشی و هنجاری جامعه و...) و اقتصادی (تصویب بودجه سالانه کشور، الغای نظام تیول داری و زمین خواری و...) تحلیل می‎شوند.
 

کلیدواژه‌ها